Pyragas su grybais

by Violeta

Ir taip visuomet. Iki pietų. Iki savaitgalio. Iki atostogų. Gyvenau laukimu visų išvardintų.  Lyg įspausta į kokį kiautą, ir tik kartkartėmis kyštelėdavau galvą, pasidžiaugti. O tada  ir vėl atgal. Gyvenau taip daug metų. Kol išmokau kitaip. Kol visos perskaitytos knygos ir sutikti gražūs žmonės  mane išmokė žiūrėti kitaip. Kol nauji pomėgiai mano gyvenimo nepavertė įdomiu ir prasmingu šalia beprasmio darbo. Kartais pagalvoju, jei dirbčiau ką nors arčiau dūšios, ar mano laisvalaikis būtų toks pat prigrūstas visokios užklasinės veiklos?  Ai, žinot, nesvarbu. Dabar yra taip. Kažkuomet bus kitaip. Bus taip kaip reikia.  Gyvenam tuo. Dirbam ties tuo. Viskas bus puiku.

O čia naujausios žinios iš apčiuopiamo mano pasaulio. Mano mylimas visus savaitgalius aukoja ir lentutė prie lentutės atsiranda virtuvė. O aš vakarais bučiuoju jo auksines rankas.  Kartais, kai turi tiek nedaug, iš tiesų turi viską. Maži dideli stebuklai, dievaži.

O aš voveriauju. Kemšu šaldiklį krapais ir špinatais. Nes labai gražūs, iš tėvelio daržo, o paskui labai staiga pasibaigs. Šią vasarą aš pasiryžusi ne juokais pasiruošti žiemai. Besikuisdama šaldiklyje, radau maišytį šaldytų grybų. Tatgi…

Pyragas su grybais

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 100 g sviesto
  • 100 g tirštesnio natūralaus jogurto, rūgpienio arba grietinės

Įdarui:

  • 1 svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 2 stiklinės grybų (aš naudojau šaldytus miško grybus, galima šviežius, pievagrybius, galima apskritai ne grybus, o įvairias daržoves, tuną, mėsą :)))
  • saujelė džiovintų baravykų (užmerkiame juos iš anksto, kad suminkštėtų)
  • 150 g. sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • šaukštas grietinės arba pusė stiklinės pieno
  • druskos, pipirų, mėgiamos žalumos.
  • alyvuogių aliejaus

Į miltus sumaišytus su druska beriame kubeliais pjaustytą sviestą ir triname tarp pirštų kol virs trupiniais. Dedame grietinę, ar jogurtą, ar kefyrą ir minkome tešlą, kol sušoks į kamuolėlį. Viskas vyksta labai greitai :) Tešla bent pusvalandį turėtų ilsėtis šaldytuve, bet aš dažniausiai nelaukiu ;)  Kloju tešlą į kepimo formą, pirštais suformuojam kraštelius ir dedame į  180-200° C orkaitę, kad padas pakeptų (apie 10-15 min) Kadangi ši tešla kepdama pučiasi, o kraštai leidžiasi nuo sienelių, prieš dedant į orkaitę ant tešlo dedu kepimo popierių ir ant jo užberiu pupelių ar žirnių, žodžiu, kažkuo sunkiu, kad padas įgautų formą. Galima naudot ir kokį karščio nebijantį įndą.

Padui pakepus, paliekame jį atvėsti ir ruošiame įdarą.  Nupilame skystį nuo džiovintų grybų . Svogūną ir česnaką supjaustome, pakepiname su trupučiu aliejaus. Dedame atšildytus grybus, druskos, pipirų, džiovintus grybus. Kepiname kol nugaruos grybų išleistas skystis. Gardiname druska.

Išplakame kiaušinius, dedame grietinės arba pilame pieno. Žiupsnytį druskos. Gerai išplakame.

Ant iškepto ir pailsėjusio pado dedame įdarą ir pilame išplaktus kiaušinius, barstome tarkuotu sūriu ir kepame, hmm… apie kokį tais 20 min turbūt. Kol iškepa :)

Skanaus!

Reklama